A babaszoba berendezése izgalmas feladat, egész várandósságunk alatt lehet készülni rá, válogatni a bababútorokat, kedves kiegészítőket, tervezgetni a dekorációt, hogy mire megszületik a baba, minden készen várja.
A babaszoba fekvése, méretek
Fontos, hogy a babaszoba világos, barátságos legyen, ezért a déli, délnyugati, vagy délkeleti tájolás a legjobb. Vigyázzunk azonban, mert a közvetlen napfény sok a baba szemének, így az ágyát ne állítsuk vele szembe.
A babaszoba mérete lehetőségeinkhez igazodik. A babának még nincs nagy területre szüksége, csak néhány bútorra, mászó, játszó területre. Számítsunk rá, hogy a babák is szeretik a társaságot, így hamarosan az egész lakást be fogják lakni, valószínűleg ott fognak a legtöbbet tartózkodni, ahol mi is a legtöbb időt töltjük.

Strapabíró burkolat

Padló. Könnyen felmosható, tisztítható, de azért barátságos hangulatú burkolatot válasszunk. Legjobb a parketta vagy laminált padló. Tisztántarthatósága mellett meleg és barátságos is. A padlószőnyeg nehezen tisztán tartható, és az allergia melegágya is. Mozogni, járni is könnyebben tanulnak meg a babák kemény felületű burkolaton. A keményburkolatok (kő, járólap stb.) azonban hidegségük miatt egyáltalán nem javasolhatóak. Ahol padlófűtés van, ott sem praktikus – túl nagyot üt a csetlő-botló babán, ha elesik.

Az első hetekben, hónapokban, amíg a baba le nem költözik a földre, nem szükséges semmilyen szőnyeg sem. Fiúcsecsemők egyébként is hajlamosak megörvendeztetni szüleiket pisilő-tudományuk bemutatásával – jó, ha ennek nyomai egyszerűen eltüntethetők. Később is könnyen mosható szőnyeget válasszunk, vagy egyszerűen terítsünk le egy játszószőnyeget vagy állítsunk össze egy habszivacs szőnyeget. Bármilyen jópofa egy bolyhos, kézzel szőtt szőnyeg, az ebből kicibálható szalagok, textildarabok és a könnyű maszatolódás miatt inkább sima, kevésbé texturált anyagot válasszunk.

Falak, festés. Fontos, hogy addig a magasságig, ameddig a baba, később a kis totyogó felér (kb. egy-másfél méter) könnyen tisztítható legyen a fal – azaz lemosható legyen a tapéta vagy a festék. Ennek érdekében használhatunk végig tapétát, vagy kombinálhatjuk a tapétát a festéssel, a két réteget valamilyen aranyos, mintás bordűrrel elválasztva egymástól.

Ne zsúfoljuk tele a falat mintákkal.
Használjunk telített, meleg színeket, de ügyeljünk, hogy ne legyenek túl harsányak, vibrálóak, mert azok feszültté, nyugtalanná tehetik a babát. A falakat ne zsúfoljuk tele aranyos mintákkal, rajzokkal, mert ezek is zavarják a babát, megosztják a figyelmét. A kedves figurák, jelenetek inkább mozdítható tárgyakon jelenjenek meg, mert a figyelem megosztása mellett később félősebb babáknál gondot jelenthet egy-egy számára valamiért ijesztőnek ítélt arc, alak állandóan a gyermek szeme előtt.
Legfeljebb három színt használjunk, vagy egy színnek több árnyalatát. A sötétebb színek kerüljenek alulra, a világosak felülre, ezzel optikailag nagyíthatjuk a szobát. Az éles, kontrasztos színeket lehetőleg ne a falakon, hanem a textileken, dekorációs elemeken használjunk, és csak kisebb foltokban.
A falak mentén mindenképpen gondoskodjuk a már tipegő gyerek mellett a konnektorok veszélymentesítéséről.

Fények a babaszobában
Bár a babaszobának világosnak kell lennie, gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, sötétítésről nappalra is, hiszen a baba még sokszor alszik napközben, és a nyári meleg ellen is védekezni kell. www.gredexredony.hu
A mesterséges megvilágítás tompított legyen, a hátán fekvő csecsemőnek túl erős egy több égős csillár. Mivel azonban később a játékhoz jó megvilágítás kell, érdemes az általános megvilágítási szintet szabályozottan, több fokozatban kapcsolhatóan megoldani és legalább 300 lux-ra méretezni. Fontos, hogy egyenletes legyen a megvilágítás.
Olyan lámpákat helyezzünk el, amik a falon vannak, és a vezetékük ne legyen elérhető. Legyen egy, a jó megvilágítást biztosító mennyezeti lámpa, és egy, aminek nagyon halvány a fénye az éjszakai szoptatáshoz, pelenkázáshoz. Legyen egy erős fényű kislámpa is, első időkben a pelenkázó mellett, orrszívásnál, köldökcsonk kezelésnél lehet hasznos, később az esti mesét is olvashatjuk mellette.

Bababútorok
Lehetőleg természetes anyagú bababútort válasszunk. Figyeljünk, hogy a bútorok festése ne legyen ártalmas az egészségre, mivel a babánk idővel mindent megkóstol. Ezért vízzel hígítható festékeket, lakkokat használjunk a bababútor festéséhez. Kerüljük az éles sarkokat, kemény fémfelületeket, amelyek sérüléseket okozhatnak. Nem jó, ha a bababútor textil részeiről anyagdarabok, gombok, csücskök, szalagok lógnak le, a baba beleakadhat, vagy a szájába veheti. Ne legyenek a bútorok között kis rések, amibe az apró végtagok beszorulhatnak, inkább állítsuk őket egymástól távolabb. Stabil, méretükhöz képest nehéz bútorokat válasszunk (azaz lehetőleg inkább fából, mint műanyag bútorlapból készülteket), mert a totyogók már megpróbálják magukra borítani azokat. Célszerű olyan bútorokat beszerezni, amik a gyerek növekedésével átalakíthatók, bővíthetők.

www.gredexredony.hu
„A személyre szabott napfogyatkozás”