A legtöbben úgy gondolják, hogy az árnyékolástechnikai módszereket kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, de jó, ha tudjuk, hogy ezeknek nemcsak gyakorlati, hanem egészségügyi hasznuk is van.
A kültéri és beltéri árnyékolástechnika elsődleges célja, hogy a túlzott fényt és hőt kizárja az élettereinkből. Ezzel nem csupán kényelmi szempontokat elégíthetünk ki, hanem rendkívül értékes jótékony egészségügyi hatásokhoz is hozzájuthatunk. Ez azért nagyon fontos, mert a túl sok fény és a túlzott meleg is károsan befolyásolhatja szervezetünk működését, egészségünket. A nagy hőségben könnyen rosszul lehetünk, nyáron akár hőgutát is kaphatunk, a mértéktelen fény ronthatja a látásunkat, de az éjszakai utcafény, vagy a reggeli napsugarak is hátrányosan érinthetnek bennünket. Az alvásunk időtartamát és minőségét ugyanis negatívan befolyásolhatja a nem kívánt fény- vagy hőmennyiség.

A különböző árnyékolástechnikai eszközökkel azonban megoldhatjuk, hogy a számunkra káros fényt vagy meleget kirekesszük, vagy akár teljesen besötétítsünk a helyiségeinkben a pihentető alváshoz. Szervezetünk kizárólag sötétben tudja magát kipihenni, regenerálni. A sötét hatására termelődik ugyanis a melatonin, amely az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozza. Ezért minél nagyobb fénynek vagyunk kitéve éjjelente, annál kevésbé tudjuk kialudni magunkat. Testi-lelki egészségünk szempontjából így mindenképpen érdemes megfelelően árnyékolni otthonunkat.

www.gredexredony.hu
„A személyre szabott napfogyatkozás”